Dit hebben de vernieuwde Volkswagen ID.4 en ID.5 te bieden

Volkswagen kondigt belangrijke upgrades aan voor zijn elektrische SUV's, de ID.4 en ID.5. De Duitse autofabrikant heeft deze modellen voorzien van een reeks verbeteringen, variërend van een geavanceerd infotainmentsysteem tot een efficiëntere elektrische aandrijving.

Een van de meest gehoorde klachten over de eerste ID-modellen van Volkswagen was de nogal gebrekkige software. Dat was vooral met de VW ID.3 een behoorlijk debacle en ook bij de ID.4 en ID.5 was de software aanvankelijk verre van perfect. Er zijn sindsdien wel wat updates doorgevoerd maar ideaal is het nog niet. Ook de gebruiksvriendelijkheid van diverse bedieningselementen en het infotainmentsysteem leverde nogal wat kritiek op.

Verbeterde software en vernieuwd infotainmentsysteem

Daar komt nu verbetering in. Er komt een nieuwe generatie van het infotainmentsysteem aan, met een groter scherm van 32,8 centimeter (12,9 inch) en een volledig nieuwe menustructuur. De software is volgens Volkswagen niet alleen sneller maar ook functioneler. Zo calculeert de routeplanning nu automatisch ook de benodigde laadpauzes aan de snellader in.

Verder zijn de touch sliders voor de bediening van de airconditioning en het volume voortaan verlicht, wat de bediening moet vergemakkelijken. Maar ideaal zijn die sliders nog steeds niet.

dashboard vernieuwde Volkswagen ID.4 en ID.5

dashboard vernieuwde Volkswagen ID.4 en ID.5

dashboard vernieuwde Volkswagen ID.4 en ID.5

dashboard vernieuwde Volkswagen ID.4 en ID.5

dashboard vernieuwde Volkswagen ID.4 en ID.5

dashboard vernieuwde Volkswagen ID.4 en ID.5

Verbeterde elektrische aandrijflijn

De Pro en GTX-versies van beide modellen worden voortaan uitgerust met een nieuwe, efficiëntere aandrijving. Deze nieuwe aandrijving biedt aanzienlijk meer vermogen en reduceert tegelijkertijd het energieverbruik.

Zo hebben de ID.4 Pro en ID.5 Pro-modellen met een 77 kWh-accupakket nu een motor met een vermogen van 210 kW, wat zo’n 60 kW meer is dan hun voorgangers leveren. Het koppel is ook behoorlijk verhoogd van 310 naar maar liefst 545 Nm. De topsnelheid van de Pro-versies is voortaan 180 km/u, net als die van de GTX-versies. Deze nieuwe motor kennen we trouwens ook van onder anderen van de VW ID.7 en de aangekondigde upgrades van de Skoda Enyaq iV en Audi Q4 e-tron.

Dankzij die nieuwe aandrijflijn is de gecombineerde WLTP-actieradius van de ID.4 verhoogd tot maximaal 550 kilometer. De ID.5 kan nu tot 556 kilometer afleggen op een enkele lading.

Sneller DC-laden

De nieuwe modellen komen ook met verbeterde laadmogelijkheden. Zo hebben de vierwielaangedreven versies voortaan nu een DC-laadcapaciteit van 175 kW, wat aardig wat meer is dan de vroegere 135 kW. Dit betekent dat deze modellen in zo’n 10 minuten voldoende energie kunnen opnemen voor een extra 178 kilometer. Gebaseerd op het verbruik op de snelweg, houdt dat in dat je in 10 minuten genoeg kunt opladen om van Arnhem naar Den Haag kunt rijden. Ook de laadsnelheid van de basisversie ID.4 Pure is verbeterd. Die kan aan de DC-snellader nu met een maximale snelheid van 115 kW worden opgeladen. Dat is slechts een kleine verbetering ten opzichte van de vorige 110 kW maar alle beetjes helpen.

Betere rijervaring

Naast de genoemde upgrades heeft Volkswagen ook de rijervaring verder verfijnd. Het onderstel is opnieuw geconfigureerd en de optionele adaptieve chassiscontrole (DCC) is verder verfijnd. Er is ook een ‘Vehicle Dynamics Manager’ ontworpen voor een nog grotere spreiding tussen comfort en dynamiek.

Het zijn op zich best wel belangrijke vernieuwingen die Volkswagen heeft doorgevoerd in de ID.4 en ID.5. Ze bieden de auto’s een aantrekkelijk pakket van nieuwe functies, verbeterde efficiëntie en verhoogde prestaties. Die verbeteringen komen bovendien zonder een verhoging van de basisprijs. De vraag is alleen of dat deze elektrische SUV’s inderdaad aantrekkelijk genoeg maakt, nu de prijzen van bijvoorbeeld de Tesla Model Y de afgelopen tijd sterk zijn gedaald en er diverse concurrenten van onder anderen BYD op de markt zijn gekomen. Daarom zal Volkswagen het ook voor een groot deel van de merkentrouw van de klanten moeten hebben.

Bas van der Weerd

Bas van der Weerd

Hoofdredacteur

2 reacties

Markie Mark

12 maart, 2023

Loesje Boom

12 maart, 2023

Geef een reactie