De BMW iX2 is hét schoolvoorbeeld van een elektrische SUV-coupé

De nieuwe BMW iX2 combineert niet alleen de robuustheid van een SUV met de sportieve elegantie van een coupé, maar lijkt die eigenschappen ook met die van een échte BMW te combineren. Tegelijkertijd met de tweede generatie van de X2 komt de allereerste BMW iX2 in voorjaar 2024 op de markt en markeert een volgende belangrijke stap in de uitrol van elektrische mobiliteit door BMW. 

Competitief segment

Daarmee mogen we een nieuwe speler in het segment van de SUV-coupés verwelkomen, die de lat weer een stukje hoger legt. De BMW iX2 betreedt wel een steeds drukker wordende markt van elektrische SUV's en coupés. Concurrentie genoeg, waarbij we kunnen denken aan bijvoorbeeld de Kia EV6, Tesla Model Y, Audi Q4 e-tron Sportback, Volvo C40, Ford Mustang Mach-E en natuurlijk ook de Cupra Tavascan, die eveneens binnenkort op de markt komt.

De nieuwe, volledig elektrische BMW iX2 zal beschikbaar zijn vanaf een consumentenadviesprijs van € 59.350,-. Daarmee is hij duurder dan de basismodellen van een aantal van die concurrenten, maar BMW is niet voor niets een ‘premium’ automerk. Met zijn prijsstelling en specificaties lijkt BMW daarom een prima evenwicht te hebben gevonden tussen luxe en bereikbaarheid.

Opvallend design

We kunnen het niet zo vaak zeggen van de auto’s van de Beierse autofabrikant, aangezien die vooral waarde hecht aan een harmonieus uiterlijk, maar de nieuwe BMW iX2 heeft een best wel opvallend en expressief design. Hij is ook behoorlijk groter dan de eerste generatie van de X2, die alleen met verbrandingsmotoren verkrijgbaar was. Het lengteverschil is maar liefst bijna 20 centimeter.

Het exterieur van de 4,55 meter lange BMW iX2 kenmerkt zich door strakke lijnen en een coupé-achtige vorm die de auto een sportieve uitstraling geeft. Daarbij kenmerkt het front zich door de opvallende LED-koplampen en de bekende niervormige BMW-grille, die in dit geval bijna hexagonaal is. Het dak strekt zich uit in een ononderbroken lijn tot aan de achterzijde, wat zorgt voor een slank, coupéachtig silhouet. De achterzijde van de BMW iX2 heeft strakke lijnen, slanke geïntegreerde LED-achterlichten en een sportieve bumper die het dynamische karakter van het voertuig benadrukt.

In het interieur van de nieuwe BMW X2 hebben de ontwerpers een fraaie, moderne premium ambiance weten te creëren, met subtiele sportieve accenten. Het dashboard is uitgerust met een BMW Curved Display, dat het instrumentenpaneel en het infotainmentsysteem combineert. BMW heeft ook aanzienlijke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid met de introductie van de iX2. Zo bevat het interieur bevat duurzame materialen zoals gerecycled kunststof en veganistisch leer. Er zijn verschillende bekledingsopties beschikbaar, waaronder geperforeerd Veganza of Vernasca leder.

Veiligheids- en assistentiesystemen

Uiteraard is de nieuwe BMW X2 uitgerust met state-of-the-art bestuurdersassistentiesystemen voor meer comfort en veiligheid. Standaard zijn onder meer de nieuwste versie van Front Collision Warning, Cruise Control met remfunctie, en Lane Departure Warning met terugstuurfunctie.

Twee motoren

Op dit moment wordt de elektrische BMW iX2 alleen aangeboden in een xDrive30 variant, welke is uitgerust met twee elektromotoren die zorgen voor een systeemvermogen van 230 kW (313 pk) en een systeemkoppel van 494 Nm. De BMW iX2 xDrive30 accelereert in 5,6 seconden van 0 naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 180 km/u.

Het accupakket heeft een bruikbare capaciteit van 64,8 kWh, waarmee een actieradius van 417 tot 449 kilometer (volgens de WLTP-norm) mogelijk is. Uiteraard ondersteunt de BMW iX2 het opladen met zowel AC als DC. De auto kan bij een DC-snellader worden opgeladen met een maximale snelheid van 130 kW, waarmee de accu in ongeveer 30 minuten van 10% naar 80% kan worden opgeladen. Het AC-laden gaat met de gebruikelijke 11 kW.

BMW iX2

Beschikbaarheid en introductie

De productie van de BMW iX2 vindt plaats in het Duitse Regensburg en de eerste leveringen worden begin 2024 verwacht. De allereerste BMW iX2 zal dan ook vanaf maart 2024 beschikbaar zijn bij geselecteerde dealers. Klanten kunnen dan meteen kiezen uit verschillende uitvoeringen en personalisatie-opties, waardoor het model aan verschillende behoeften en voorkeuren kan voldoen.

Voor degenen die een extra vleugje sportiviteit wensen, komt er ook een M Sportpakket, dat naast een reeks aerodynamische verbeteringen en exclusieve kleuropties zal bieden. Wie extra functionaliteit nodig heeft, kan kiezen voor de optionele elektrisch uitschuifbare trekhaak. Het maximale gewicht van de aanhanger bedraagt 1.200 kilo.

Bas van der Weerd

Bas van der Weerd

Hoofdredacteur

2 reacties

Markie Mark

12 maart, 2023

Loesje Boom

12 maart, 2023

Geef een reactie