Komt de Hyundai Casper naar Europa?

Auteur Bas van der Weerd
06 februari 2024

Het lijkt erop dat 2024 het jaar van de betaalbare elektrische auto’s gaat worden. De Volkswagen Group heeft de introductie hiervan weliswaar een jaartje uitgesteld maar andere merken zijn hiermee al volop aan de gang. Hyundai wil de boot kennelijk ook niet missen. Met het oog op de groeiende vraag naar betaalbare elektrische auto’s schijnt de Koreaanse autofabrikant zich voor te bereiden op de introductie van de Casper. Deze kleine elektrische SUV zou de concurrentie aan moeten gaan met andere betaalbare elektrische auto’s zoals de Dacia Spring en de Citroën ë-C3. 

Elektrische Hyundai Casper

De Koreaanse autofabrikant zou van de Casper, die op de Zuid-Koreaanse markt met een benzinemotor verkrijgbaar is, speciaal voor Europa een variant met een volledig elektrische aandrijving ontwikkelen. Deze elektrische variant van de Hyundai Casper zou qua afmetingen iets groter te worden dan de Koreaanse versie, namelijk zo’n 20 à 25 centimeter langer. Ook mogen we verwachten dat de grille dan veel mee gesloten zal zijn.

Hyundai zou de elektrische Casper tegen een concurrerende prijs van rond de €20.000 aan willen gaan bieden. Daarmee zou hij de strijd aan moeten gaan met andere goedkope elektrische auto’s zoals de Dacia Spring, Citroën ë-C3 en de aangekondigde nieuwe, elektrische versies van de Renault Twingo en Fiat Panda.

Doelstellingen

De geplande introductie van de Casper in Europa zou kunnen samenvallen met Hyundai's doelstellingen om zijn voetafdruk in de EV-markt te vergroten. De Europese markt, met een sterke nadruk op duurzaamheid en emissiereductie, vormt een ideale omgeving voor de uitbreiding van Hyundai's EV-assortiment.

Recente ontwikkelingen binnen Hyundai wijzen op een versnelde verschuiving naar elektrische voertuigen. De fabrikant heeft aangekondigd operaties bij twee motoronderdelenfabrieken te staken als onderdeel van deze transitie. Deze beslissing volgt op een forse groei van export, mede door de populariteit van Hyundai's elektrische modellen zoals de Ioniq 5 en Ioniq 6.

Productie in Korea

Er wordt verwacht dat de Casper in juli in productie gaat en tegen het einde van het jaar in Europa beschikbaar zal zijn. Dit is ieder geval wat Lionel French Keogh, topman van Hyundai Frankrijk, beweert. De productie van de Casper zal dan plaatsvinden in de Gwangju-fabriek in Zuid-Korea, waar het model naast zijn ICE-tegenhanger wordt geproduceerd. Dit in tegenstelling tot eerdere speculaties over een mogelijke productie in Tsjechië, in de fabriek waar Hyundai de elektrische Kona bouwt.

Bescheiden prestaties

Wat betreft de prestaties zal de Casper waarschijnlijk een bereik bieden van ongeveer 200 à 300 kilometer, vergelijkbaar met de Dacia Spring. Dit maakt het voertuig ideaal voor stedelijk gebruik en korte ritten. Vanwege de concurrerende prijs zal de Casper worden uitgerust met een LFP-accu. In hoeverre Hyundai de elektrische Casper een fris nieuw uiterlijk zal geven, is niet bekend.

Bas van der Weerd

Bas van der Weerd

Hoofdredacteur

2 reacties

Markie Mark

12 maart, 2023

Loesje Boom

12 maart, 2023

Geef een reactie