Kia maakt het rijtje bijna compleet

Kia, inmiddels uitgegroeid tot een van de voortrekkers in de transitie naar elektrische mobiliteit, gaat zijn gamma elektrische modellen verder uitbreiden. Het Zuid-Koreaanse automerk onthulde op de eigen EV Day de EV5 en geeft daarnaast voorproefje van de toekomst met de conceptmodellen EV3 en EV4. Bovendien schijnt er ook al een EV2 in de planning te staan.

Kia EV5 zet wellicht een nieuwe norm

De Kia EV5 is ontworpen om een breed publiek aan te spreken en hoogstwaarschijnlijk een waardige opvolger van de Niro zal worden. Met een actieradius van meer dan 500 kilometer en een snellaadtijd van minder dan 20 minuten moet het model ook nieuwe standaarden in zijn segment zetten. De EV5 is uitgerust met geavanceerde technologieën zoals adaptieve cruise control en een head-up display met augmented reality.

Qua uiterlijk wisten we al dat hij sterk is afgeleid van de grote Kia EV9 en dat is nog steeds het geval. Het exterieurdesign van de Kia EV5 kenmerkt zich door strakke lijnen en een iets aerodynamischer vorm dan de EV9, met een opvallende grille en LED-koplampen die het voertuig een moderne en gedurfde uitstraling geven.

Het interieur van de EV5 is ruim en comfortabel, waarbij Kia de focus gelukkig ook op gebruiksgemak heeft gelegd. Het dashboard is weliswaar minimalistisch ontworpen en bevat een geavanceerd infotainmentsysteem met een groot touchscreen, maar er zijn ook de nodige fysieke bedieningselementen. De materialen die in het interieur zijn gebruikt, zijn van hoge kwaliteit en weerspiegelen Kia's streven naar luxe en comfort.

Conceptmodellen EV3 en EV4: design, duurzaamheid en innovatie

Met de conceptmodellen EV3 en EV4 biedt Kia ons ook een blik in de (nabije) toekomst. Het design van de conceptmodellen EV3 en EV4 weerspiegelt Kia's visie op de toekomst van elektrisch rijden en is een combinatie van innovatie en duurzaamheid.

Het exterieur van de EV3 is niet zo’n verrassing, want dat is een extra compacte en gestroomlijndere variant van de EV9. Duidelijk een model dat is ontworpen met het oog op stedelijke mobiliteit, een ‘urban SUV’ zeg maar. In dit segment kunnen we bijvoorbeeld ook de Volvo EX30 tegenkomen, en de Smart #1.

De Kia EV4 concept vinden wij qua design veel interessanter. Dit is een behoorlijk gedurfd uitziende sedan die we kunnen beschouwen als de elektrische opvolger van de Kia Stinger. Het model heeft een sportief, elegant en enigszins extravagant design, met strakke lijnen en een aerodynamische vormgeving. De EV4 is niet qua exterieur alleen een blikvanger. Het interieur wordt, als we de afbeeldingen van de conceptcar moeten geloven, ook best bijzonder. Deze auto wordt ongetwijfeld Kia’s antwoord op de Tesla Model 3 en Polestar 2.

Kia EV2: toekomstige aanvulling in goedkoper segment

Naast de recente onthullingen is er door de topman van Kia ook gesproken over een Kia EV2. Dit model, dat naar verwachting in 2026 op de markt komt, zal zich richten op het compactere segment en een instapprijs hebben van rond de 30.000 euro. Ook van deze Kia mogen we verwachten dat het design is afgeleid van de grote Kia EV9. Daarmee introduceerde Kia immers zijn laatste designfilosofie, genaamd ‘Opposites United’.

Duurzaamheid als kernwaarde

Kia zet hoog in op duurzaamheid. Het merk heeft als doel om tegen 2030 volledig koolstofneutraal te zijn. Het gaat bij het design van de EV3 en EV4 niet alleen om esthetiek, maar ook om Kia's duurzaamheidsdoelstellingen.

Bij de EV3 als EV4 maakt Kia gebruik van duurzame materialen in het interieur, zoals Mycelium en natuurlijke vezels, wat bijdraagt aan het duurzame karakter van deze voertuigen. Dat zal bij de EV2 niet anders zijn. Mycelium is trouwens best bijzonder want dat heeft in feite een schimmel als basis. Dit materiaal wordt tegenwoordig als hét duurzame alternatief voor leer wordt beschouwd.

De stoelbekleding is gemaakt met behulp van de geavanceerde 3D Knit technologie, wat niet alleen zorgt voor een uniek en perfect passend design maar draagt ook bij aan het verminderen van materiaalverspilling.

Bas van der Weerd

Bas van der Weerd

Hoofdredacteur

2 reacties

Markie Mark

12 maart, 2023

Loesje Boom

12 maart, 2023

Geef een reactie