Waarom staan er QR codes op laadpalen?
In het nieuws verscheen het bericht dat je moet oppassen voor het scannen van de QR-codes bij openbare laadpalen. Hierdoor kun je opgelicht worden door criminelen. Maar hoe doen ze dat dan? En waarom staat er stickers met QR-codes op laadpalen?
AFIR zorgt voor verschillende betalingsmogelijkheden
De reden voor deze QR-codes kan gevonden worden in de AFIR regeling. AFIR staat voor Alternative Fuel Infrastructure Regulation. Deze Europese regelgeving is aangenomen op 13 april 2024. In deze AFIR regeling die voor heel de EU geldt, staat opgenomen dat laadpalen aan bepaalde eisen moet voldoen. Één van die eisen zijn de kosten van het opladen, dus de prijs per kWh, en de betalingsmogelijkheden bij een openbare laadpaal. De prijs moet namelijk duidelijk zijn en betaling moet gemakkelijk gaan.
Er zijn verschillende manieren om bij een openbare laadpaal te betalen.
- De meest gebruikelijke is de laadpas. Deze kan in principe door elk bedrijf uitgegeven worden. Je houdt hem tegen de RFID / NFC lezer aan en de verbinding wordt tot stand gebracht. Via de OCPP partij (Open Charge Point Protocol) die jou je laadpas gegeven heeft worden de laadsessie verrekend. Je bankpas maakt gebruik van NFC om te betalen, wat ook het geval is bij laadpalen. Alleen gebruiken veel de RFID en NFC door elkaar.
- Bij veel snelladers wordt tegenwoordig ook de mogelijkheid geboden om contactloos met je bankpas te betalen. Dan word er gebruik gemaakt van een duurdere NFC-chip die geschikt is voor betalingsverkeer. Je kunt je voorstellen dat die betaalmethode aan verschillende eisen moet voldoen. Het is ook een duurdere oplossing waardoor deze enkel bij snelladers ziet.
- Een QR-code is een goedkope manier van betalen. Een sticker op de laadpaal plakken waarbij de code verwijst naar een informatie, maar betalingspagina en klaar. Ideaal als er geen misbruik van gemaakt wordt. Je hoeft namelijk niet met een aparte laadpas aan te komen zetten. Maar het is wel fraude gevoelig.
Sommige laders zoals Zappi kunnen QR-codes op het display weergeven, waar dus geen fraude mee gepleegd kan worden.
Qishing is fishing via QR-codes
De QR-code op de laadpaal kan namelijk ook vervalst zijn. Er wordt een sticker over de originele QR sticker geplakt, of de originele sticker wordt vervangen door een nieuwe. Daarom moet je altijd goed opletten bij deze betaalmethode. Deze manier van fraude via QR-codes wordt ook wel Qishing genoemd, phising via een QR-code.
De oorspronkelijk website wordt minutieus nagemaakt en je betaalgegevens worden opgeslagen door criminelen.
De Consumentenbond heeft ook al tips gegeven om deze fraudepraktijken te voorkomen. Let bijvoorbeeld goed op spelfouten op de website waar je naar toe geleid wordt, maar ook naar de domeinnaam. Komt de domeinnaam overeen met wat je verwacht had? Staan er rare letters in de URL, dan ook wegwezen. Let gewoon op met je gezonde verstand.
2 reacties
Markie Mark
12 maart, 2023
“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” –Henry Ford
Loesje Boom
12 maart, 2023
“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” –Henry Ford