De Cupra DarkRebel Concept is een shooting brake om van te dromen

Cupra, ooit begonnen als een sportief submerk van Seat, staat steeds meer op eigen benen. Het merk zette met de onthulling van hun DarkRebel Concept een gedurfde stap gezet. Deze indrukwekkende conceptauto werd onthuld op de vooravond van de IAA Mobility 2023 in München.

Onthulling op de IAA

De IAA, nog niet zo lang geleden op sterven na dood, is in 2021 verhuisd van Frankfurt naar München. Daar is de beurs nieuw leven ingeblazen onder de naam IAA Mobility. En met succes want de beurs is uitgegroeid tot meer dan een autotentoonstelling; het is een podium waar fabrikanten hun visie op de toekomst van mobiliteit delen. Cupra koos dit platform om hun DarkRebel Concept te onthullen, een voertuig dat niet alleen de technologische vooruitgang van het merk toont, maar ook laat zien welke richting Cupra met betrekking tot design en esthetiek inslaat.

Cupra DarkRebel Concept

Cupra Tribe

Het design van de DarkRebel is niet zomaar tot stand gekomen. Cupra betrok namelijk hun 'Tribe' van 270.000 volgers in het ontwerpproces. Daardoor heeft het voertuig een unieke mix van publieke en professionele input. Cupra zette hiermee een nieuwe standaard voor publieke participatie in autodesign. Dit is niet alleen een slimme marketingstrategie, maar het zorgt ook voor een voertuig dat echt resoneert met de consument. En het resultaat mag er zijn. Het is een auto die erg futuristisch oogt, maar ook functioneel lijkt te zijn. Met de strakke, brute lijnen en het gedurfde kleurenpalet is dit een absolute blikvanger.

Revolutionaire shooting brake

De term 'shooting brake' hoor je nog niet zo vaak, en zeker niet in combinatie met een sportief design als dat van de Cupra DarkRebel. Normaal gesproken staat deze term voor een uiterst sportief gelijnde stationwagen met een sterk aflopende daklijn. Het Spaanse merk breekt dus duidelijk met deze conventie, ook doordat dit een driedeurs shooting brake betreft.

Cupra DarkRebel Concept

Ook wat de technologie betreft, zet de DarkRebel nieuwe maatstaven. Cupra maakt voor deze conceptauto gebruik van geavanceerde game-ontwikkelingstechnologieën, wat resulteert in een uitzonderlijk gedetailleerd en realistisch ontwerp. Dit is niet alleen een gimmick; het stelt ingenieurs en ontwerpers ook in staat om met ongekende precisie te werken.

Van Seat naar Cupra

Oliver Blume, CEO van de Volkswagen Group, heeft duidelijk gemaakt dat Cupra een belangrijke rol speelt in de elektrificatiestrategie van het bedrijf. Hoewel de DarkRebel nog maar maar een concept is, geeft hij wel iets aan over de ambities van Cupra in een steeds competitievere markt. Cupra positioneert hier dus zich duidelijk als een luxe, high-performance merk, terwijl het merk Seat steeds meer naar de achtergrond lijkt te verdwijnen.

Bas van der Weerd

Bas van der Weerd

Hoofdredacteur

2 reacties

Markie Mark

12 maart, 2023

Loesje Boom

12 maart, 2023

Geef een reactie