Volgend jaar al een $ 25.000 kostende Tesla Redwood?

Auteur Bas van der Weerd
27 januari 2024

Het recente nieuws dat we op Reuters konden lezen over de aankomende Tesla Redwood is zonder twijfel een van de meest opwindende ontwikkelingen van de laatste tijd. Tesla, nog steeds de onbetwiste pionier op het gebied van elektrische voertuigen, rept al jaren over een betaalbare elektrische auto. Deze auto zou ongeveer $ 25.000 moeten gaan kosten. Maar gaandeweg nam het vertrouwen in het publiek, dat inmiddels wel door heeft dat Elon Musk aardig wat vage beloftes doet, het vertrouwen in de betaalbare Tesla verloren. Afgelopen najaar was er opeens wat concreet nieuws over deze auto. Musk zei dat die er in 2025 zou komen en in onder anderen de Gigafactory Berlin zou worden gebouwd. 

Lancering medio volgend jaar

Het recente nieuwsartikel van Reuters is nog wat concreter. Hierin worden vier mensen geciteerd die goed bekend zijn met het project. Dit zijn onder andere toeleveranciers die door Tesla zijn leveranciers geïnformeerd over de start van de productie, die gepland is voor medio 2025. Dat nieuws is in lijn met een eerdere verklaring van Tesla CEO Elon Musk. Die gaf in december 2023 aan dat de ontwikkeling van het 25.000 dollar kostende model al vergevorderd is. Het nieuwe model zou het eerst in de bestaande fabriek in Texas worden geproduceerd en later ook in de nieuwe Tesla-fabriek in Mexico. In het interview in december noemde Musk naast Texas en Nuevo León ook expliciet Berlijn als toekomstige productielocatie voor het goedkopere model. Dat had hij overigens ook al begin november gedaan tijdens een bezoek aan de fabriek in Grünheide. Musk heeft niets gezegd over een eventuele productie in Shanghai. Maar er komen uit China nu al berichten dat Tesla zijn fabriek daar verder wil uitbreiden voor de productie van de Redwood.

Codenaam Redwood

Wat betreft de naam Redwood, dat is de interne codenaam die Tesla aan zijn nieuwe model hebben gegeven. En die wordt waarschijnlijk dus al in 2025 gelanceerd. Een cruciaal onderdeel van de Redwood is het nieuwe NV9X-platform, waarop dit model zal worden gebaseerd. Met dit platform wil Tesla de productiekosten fors verlagen. Ook zou dit nieuwe platform een nog hogere efficiëntie mogelijk maken.

Ultramoderne productietechnologie

En niet alleen bij de voertuigen worden alle innovaties uit de kast gehaald om ze betaalbaar te houden, maar ook bij de productie. Zo gaat Tesla bijvoorbeeld 3D-geprinte zandmallen toepassen voor het gieten van de onderdelen. In december vertelde Musk al dat de productiemethode voor het nieuwe model bijzonder innovatief zal zijn. Volgens Musk ligt het niveau van productietechnologie ver vooruitloopt op elke andere autofabriek. Ook zal Tesla de productiecapaciteit fors gaan verhogen. Omdat het nieuwe model een aanvulling op de andere modellen is, verwacht Tesla dat de jaarlijkse verkoop met 50% kan groeien.

Voor de goede orde: de afbeelding is een 'artist impression'.

Bas van der Weerd

Bas van der Weerd

Hoofdredacteur

2 reacties

Markie Mark

12 maart, 2023

Loesje Boom

12 maart, 2023

Geef een reactie