Maserati GranTurismo Folgore, een eerste kennismaking
“Sound is an asset”
Wat als het brullende uitlaatgeluid je kenmerk en unieke waarde is en je wilt overstappen naar elektrisch? De Italiaanse engineers hebben ongetwijfeld verhitte -en dat kunnen ze- discussies gevoerd over dit precaire onderwerp. Want laten we eerlijk zijn; niets in de hele autowereld klinkt zo mooi als de V8 van een Maserati toch? En als je dan met zoveel overtuiging overstapt zoals ze bij Maserati doen, ontstaat daar toch een uitdaging. Op het moment van schrijven doen de jongens en meisjes uit Modena nog heel geheimzinnig over wat dat geluid zal zijn, laat staan dat ze deze willen laten horen, maar dat deze er komt hebben ze wel bevestigd. Gelukkig dus geen serene stilte in de volledig elektrische GranTurismo Folgore, maar ongetemde rijbeleving in ieder opzicht. Dat moet ook wel want over 4 jaar is alles van Maserati voorzien van een volledig elektrische aandrijflijn.

De volledig elektrische Maserati GranTurismo
Folgore betekent bliksem in het Italiaans en spreek je uit als Fol’gor’ré. Met deze aanduiding kenmerkt Maserati de elektrische versies uit haar renstal. Immers is er ook al een Grecale Folgore die overigens een hele andere architectuur heeft met dito prijskaartje. Grote uiterlijke verschillen tussen Folgore en de versies met een V6 zijn er nauwelijks. Geen groene remschijven, aparte kleuren of ergens een geplakte E op de achterklep, maar enkel de aanduiding én het ontbreken van de uitlaten zijn voldoende. Zelfs de 3 kenmerkende roosters op het spatboard zijn nog steeds aanwezig. Alleen nu zijn ze voorzien van ledverlichting. Toch is er van een geëlektrificeerde brandstofversie geen sprake, maar een ontwerp die beide aandrijflijnen ondersteunt en dat is aan de specificaties goed te zien.

Geen skateboarddesign
Het eerste wat ons opvalt is de vorm van de 83 kWh grote accu. Bij zo’n beetje iedere elektrische auto die op de markt komt zien we het zogenaamde skateboarddesign waarbij de platte accu als plank tussen de voor- en achteras is gemonteerd. Dat betekent dus dat je boven de accu komt te zitten en daardoor dus ook een hogere zitpositie hebt. Dat is niet waar een GranTurismo voor staat dus weken de engineers uit naar een T-vorm die via 3 motoren van ieder 400 pk verbonden zijn aan alle 4 de wielen.
Snelle rekenaars komen dan op een vermogen van 1200 pk, maar dat is ook weer niet juist. Even uitleggen. Ja de motoren leveren ieder 400 pk terwijl de accu ‘slechts’ 750 pk kan leveren. Op deze manier kunnen ze indien gewenst het volledige motorvermogen van 750 pk naar de achterwielen sturen, waardoor je in Corsa Mode op het circuit kunt driften. Over rijbeleving gesproken! Je behoudt door de T-vormige accu je lage rijpositie en de 50/50 gewichtsverdeling maken de 2.200 kg zware bolide uitermate lichtvoetig. De standaard luchtvering past zich automatisch aan op de rij-omstandigheden waardoor de auto zeer geschikt is voor langere afstanden.

8oo volt
Verder heeft het aandrijfsysteem van de GranTurismo net als de Porsche Taycan een elektrisch aandrijfsysteem op 800 volt in plaats van 400 volt. De voordelen zijn legio. Eén daarvan is dat je met 270 kW zeer snel kunnen opladen. Na 15 minuten kun je weer 200 km rijden. En laten we eerlijk zijn; 15 minuten naar je auto kunnen staren is bij een Maserati een feestje. Vanuit iedere hoek, belichting en weersomstandigheid kunnen we ronduit zeggen dat de designers van Maserati zichzelf overtroffen hebben. Datzelfde geldt ook voor het interieur. Het is een lekker gevoel, dat je door jouw keuze de oceanen weer wat schoner hebt gemaakt. Je zou het niet zeggen, maar de bekleding is gemaakt van gerecyclede visnetten. Optioneel kun je overigens nog wel kiezen voor lederen bekleding.

Concurrentie?
Een andere discussie is, wie nou de concurrenten van de GranTurismo zijn. De auto’s die er het dichts bijkomen is de e-tron GT van Audi en de Porsche Taycan. Min of meer hetzelfde prijskaartje, sportief en toch hele andere auto’s. In elk geval behoor je met de Maserati Folgore niet tot de groep die graag laat zien elektrisch te zijn, maar in alle bescheidenheid bijdragen aan een schonere toekomst.

2 reacties
Markie Mark
12 maart, 2023
“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” –Henry Ford
Loesje Boom
12 maart, 2023
“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” –Henry Ford