
EU-landen inderdaad akkoord met importheffing Chinese elektrische auto's
De Europese Unie gooit definitief de rem op de import van Chinese elektrische auto's. Nou ja, men wil nog wel in onderhandeling met de Chinese regering blijven. De deur is nog niet helemaal op slot. Maar na maanden van discussie hebben de EU-landen eind vorige week inderdaad ingestemd met het opleggen van hogere importheffingen op elektrische auto's die vanuit China onze kant op komen. Dit besluit komt voort uit de groeiende populariteit van Chinese EV's in Europa en de zorgen over oneerlijke concurrentie. Wat betekent dit voor de Nederlandse automobilist die droomt van een betaalbare elektrische auto, waarvoor uitgerekend veel Chinese merken uitkomst boden?
Duurdere import naar Europa
De importheffing is niet mals. Afhankelijk van het merk en model kan deze oplopen tot wel 45%! Populaire Chinese merken zoals BYD, MG en Nio worden hierdoor direct geraakt. Niet allemaal met zo’n hoog percentage, maar het tikt toch behoorlijk aan. En het lijkt erop dat deze heffing niet zomaar een tijdelijke maatregel is, maar voorlopig blijft bestaan.
Oneerlijke concurrentie of bescherming van eigen markt?
De EU beargumenteert dat Chinese fabrikanten oneerlijke voordelen genieten, zoals staatssteun en lagere productiekosten. Dit zou Europese autofabrikanten in het nadeel brengen. Critici wijzen er echter op dat deze heffing de keuzevrijheid van de consument beperkt en kan leiden tot hogere prijzen voor elektrische auto's. Protectionisme heeft sowieso voordelen en nadelen.
Wat merken we hiervan in Nederland?
Het is nog even afwachten hoe de Nederlandse markt precies reageert. Het is zeer aannemelijk dat de prijzen van Chinese EV's zullen stijgen, waardoor ze minder aantrekkelijk worden. Zullen Europese merken zoals Volkswagen en Renault hiervan profiteren? En hoe reageren importeurs en dealers op deze nieuwe situatie? De komende maanden zullen hier meer duidelijkheid over geven.
Minister Klever vindt een gelijk speelveld is cruciaal
Onze Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, Reinette Klever, benadrukt het belang van een gelijk speelveld. Ze vindt het essentieel dat Europese fabrikanten eerlijk kunnen concurreren met hun Chinese tegenhangers. Of Nederland ook eigen initiatieven neemt om de binnenlandse EV-industrie te stimuleren, is nog niet bekend. We hebben met VDL Nedcar natuurlijk ook maar één fabriek waar EV’s in grote aantallen geproduceerd zouden kunnen worden. En juist die ene fabriek zit bijna zonder werk, maar dat heeft niets met China te maken.
Hoe gaat China reageren?
Het is de vraag hoe China zal reageren op deze importheffing. Zullen ze met tegenmaatregelen komen? En wat betekent dit voor de ontwikkeling van de Europese EV-markt? Het is in ieder geval duidelijk dat deze heffing de dynamiek in de markt flink zal veranderen. In ieder geval is de handelsrelatie tussen China en de EU uiterst complex, en dit soort maatregelen kan leiden tot een spannend kat-en-muisspel. Maar misschien stimuleert het inderdaad wel de productie van elektrische auto's in Europa, ook van de Chinese merken.
Krachtig genoeg voor een eigen weg?
Deze importheffing kan een belangrijke invloed hebben op de ontwikkeling van de Europese EV-markt. Wordt het een stimulans voor Europese autofabrikanten om te innoveren en de productie van elektrische auto's in eigen huis te vergroten? Of leidt het tot hogere prijzen en minder keuze voor de consument? En wie weet, misschien vinden Chinese fabrikanten wel slimme manieren om deze heffing te omzeilen. De tijd zal het leren.
2 reacties
Markie Mark
12 maart, 2023
“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” –Henry Ford
Loesje Boom
12 maart, 2023
“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” –Henry Ford