World Electric Vehicle Award: de finalisten van 2024 zijn bekend

Auteur Bas van der Weerd
02 februari 2024

De wereld van elektrisch rijden staat niet stil, en dat wordt eens te meer duidelijk bij de bekendmaking van de finalisten voor de World Electric Vehicle Award 2024. Deze prestigieuze prijs, die deel uitmaakt van de nog veel prestigieuzere World Car Awards verkiezing, is een erkenning voor innovatie en vooruitgang in de sector van elektrische voertuigen. De finalisten van dit jaar zijn een diverse groep, waarbij opvalt dat er geen enkel Chinees automerk in vertegenwoordigd is.

World Electric Vehicle Award 

De World Electric Vehicle Award is sinds vorig jaar een volwaardig integraal onderdeel van de prestigieuze World Car Awards. Het jaar ervoor was het een van de categorieën en daarvoor werd er helemaal geen onderscheid gemaakt.

In de beginjaren van de World Car Awards, die van start gingen in 2004, lag de focus uiteraard voornamelijk op traditionele brandstofvoertuigen. Met de opkomst van elektrische voertuigen als een levensvatbaar en steeds populairder alternatief voor traditionele auto's, ontstond de behoefte aan een aparte categorie die de unieke prestaties en innovaties in deze sector zou erkennen. Dit leidde tot de introductie van de World Electric Vehicle Award. Hoewel we in Nederland al vele jaren gewend zijn aan het feit dat elektrische auto’s sterk in opkomst zijn, is dat nog lang niet overal het geval. Als we kijken naar de wereldwijde ontwikkelingen, dan is het niet zo gek dat de World Electric Vehicle Award nog niet zo lang bestaat.

De eerste uitreiking van deze prijs viel samen met de wereldwijde verschuiving in de auto-industrie, waarbij grote fabrikanten en nieuwe spelers op de markt steeds meer nadruk legden op elektrische mobiliteit. Met elk jaar dat voorbijging, zagen we een toenemende diversiteit in de inzendingen, variërend van luxe elektrische sedans tot praktische stadsauto's en geavanceerde SUV's, alle voorzien van volledig elektrische aandrijflijnen.

De World Electric Vehicle Award erkent niet alleen het beste in elektrische voertuigdesign en -prestaties, maar benadrukt ook de belangrijke stappen die worden gezet in technologische innovatie, duurzaamheid en de toegankelijkheid van elektrische voertuigen voor een breed publiek. Met de jaren is deze prijs uitgegroeid tot een van de meest begeerde onderscheidingen in de auto-industrie, een symbool van vooruitgang en visie in het tijdperk van elektrische mobiliteit.

De vorige winnaars hebben keer op keer aangetoond hoe elektrische voertuigen de grenzen van innovatie blijven verleggen. Zij weerspiegelen de voortdurende ontwikkeling en het toenemende belang van elektrische voertuigen in een wereld die streeft naar een duurzamere toekomst.

Criteria

Tot de finalisten van de 2024-editie van de World Electric Vehicle Award behoren uiteraard de meest toonaangevende modellen voor het jaar 2024. Daarom is alleen al het behalen van de finale een soort van erkenning. De finalisten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van strenge criteria, die de impact en innovatie van elk model in de schijnwerpers zetten.

De selectiecriteria voor de World Electric Vehicle Award zijn streng. Elk voertuig moet uitsluitend door een of meer elektrische motoren worden aangedreven, in volumes van ten minste 5.000 eenheden per jaar worden geproduceerd, en verkocht worden in ten minste twee grote markten (Europa, China, India, Japan, Korea, Latijns-Amerika, VS) op twee verschillende continenten. Het proces is transparant en wordt uitgevoerd door een deskundige jury die een balans moet vinden tussen technische innovatie, marktrelevantie en duurzaamheid.

Finalisten 2024

En dan is het nu de hoogste tijd voor de finalisten, in willekeurige volgorde:

 • BMW i5
  De BMW i5 is een elektrische sedan die luxe en voortreffelijke rijeigenschappen combineert met een stille en krachtige elektrische aandrijflijn. Hiermee verenigt hij de eigenschappen waar de sedans van het Duitse merk al tientallen jaren om gewaardeerd worden met een moderne, emissievrije aandrijflijn.
 • Kia EV9
  Als er een merk is dat zichzelf de laatste jaren opnieuw uitgevonden heeft, dan is het Koreaanse merk Kia wel. Dat is ook goed te zien aan Kia's inzending, de EV9. Deze elektrische auto is een voorbeeld van hoe elektrische voertuigen steeds toegankelijker en gezinsvriendelijker worden. Met zijn ruime interieur en geavanceerde veiligheidsfeatures is de EV9 een bijzonder aantrekkelijke auto voor iedereen die een ruime, comfortabele auto zoekt.
 • Mercedes-Benz EQE SUV
  Mercedes-Benz is geen onbekende in de wereld van luxe auto's. De EQE SUV, de hogere SUV-uitvoering van de alom gewaardeerde EQE-sedan, is een toonbeeld van kwaliteit en innovatie. Deze fraai gevormde elektrische SUV combineert de kenmerkende elegantie van Mercedes met de nieuwste elektrische aandrijftechnologie.
 • Volkswagen ID.7
  Volkswagen blijft zijn ID-serie uitbreiden, en de ID.7 is de nieuwste en misschien wel meest interessante toevoeging. Dit model benadrukt niet alleen dat Volkswagen blijft investeren in elektrisch rijden, maar ook niet vergeet dat de focus van het Duitse merk onveranderd op gebruiksvriendelijkheid en bereikbaarheid voor een breed publiek moet blijven liggen.
 • Volvo EX30
  Volvo, het Zweedse automerk dat van oudsher bekend staat om zijn focus op veiligheid en duurzaamheid, is onder de hoede van het Chinese Geely bezig met een flinke opmars. Eind vorig jaar lanceerde Volvo de elektrische EX30. Het kleinste model van Volvo zou wel eens een van de smaakmakers van dit jaar kunnen worden.

Overige kandidaten

Naast de finalisten was er een indrukwekkende lijst van andere kandidaten, waaronder modellen van merken als Fisker, NIO, en Smart. Opvallend waren de aanwezigheid van de Dayun ES3 / SEV E-Wan Cross en met name de Dorcen E20 / Elaris Dyo. Die laatste is een heel compacte, betaalbare elektrische stadsauto. Helaas heeft geen van de Chinese automerken de finale gehaald, al heeft de Volvo EX30 natuurlijk wel een lijntje met China. Niet alleen omdat Volvo tot het Chinese Geely-concern behoort, maar ook omdat de EX30 op Geely’s SEA-platform staat.

Vooruitblik naar de prijsuitreiking

De uitreiking van de World Electric Vehicle Award 2024 belooft een spannend evenement te worden. Op 31 januari werden de finalisten bekendgemaakt. Nu is het tijd voor een aantal nieuwe testritten en de tweede stemronde. De winnaar van 2024 zal op 27 maart bekend worden gemaakt op de New York International Auto Show.

De winnaar van vorig jaar was trouwens de Hyundai Ioniq 6. Die won zelfs in drie categorieën. De auto was niet alleen winnaar van de World Electric Vehicle Award, maar ook van de World Car Design of the Year én van de World Car of the Year. We zijn reuze benieuwd wie dit jaar het champagneglas mag heffen.

Bas van der Weerd

Bas van der Weerd

Hoofdredacteur

2 reacties

Markie Mark

12 maart, 2023

Loesje Boom

12 maart, 2023

Geef een reactie