Geen wildloop op subsidie aanvraag EV

Als er iets is wat Nederlanders graag doen, dan is het geld besparen. Dit geldt ook zeker voor de auto’s die gekocht worden. Bedenk maar de vele Mitsubishi Outlander PHEV’s en Volkswagen Polo Bluemotions die verkocht zijn vanwege de gunstige bijtelling. Toch lijkt er langzamerhand een verschuiving plaats te vinden waarin de bijtelling minder belangrijk is. Het beste bewijs hiervoor is de flink resterende pot voor de subsidie aanvraag voor EV’s.

subsidie aanvraag EV

Subsidie tot maximaal €45.000,-

Om de aankoop van elektrische auto’s te bemoedigen, geeft de overheid dit jaar €2.950 subsidie bij aankoop van een nieuwe elektrische auto. Daar zitten wel een paar haken en ogen aan, zo moet het voertuig nieuw minder dan €45.000 kosten, en een minimaal bereik van 120 kilometer WLTP hebben. Het bereik is inmiddels geen probleem meer, zo heeft bij ons weten iedere elektrische auto op de markt minimaal een bereik van 130 kilometer. De prijs is echter wel een obstakel geworden. Een hoop populaire voertuigen, zoals de Skoda Enyaq en Hyundai Ioniq 5 beginnen namelijk rond de €48.000.

Andere fabrikanten probeer het maximale te halen uit de subsidie. Zoals Tesla, die sinds begin dit jaar de prijs van haar achterwielaangedreven Model 3 met maar liefst €7.000,- heeft laten zakken. Je raadt het al, de prijs is met €44.990,- opeens precies geschikt voor de subsidie.

Subsidiepot 67 miljoen euro

Ondanks de flinke aanbieding die Tesla heeft gegeven op haar model 3, zijn de EV’s waarschijnlijk niet over de toonbank gevlogen. De subsidiepot die op 10 januari begon met 67 miljoen euro, staat nu nog op ruim 55 miljoen euro. Dat was in 2020 en 2021 wel anders, toen het potje binnen 8 en 9 dagen leeg was. Toegegeven is de pot nu groter dan toen, en in 2022 duurde het tot mei voordat het budget op was, maar de vraag is of dat dit jaar niet nog langer gaat duren.

Tesla Model 3 grafitti

Het is ook niet zo dat de Nederlanders hun geluk zoeken bij de tweedehands EV’s. Het subsidiebudget daarvoor stond op 32,4 miljoen euro en staat nu nog op 27 miljoen euro. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een nieuwe elektrische auto, er is nog genoeg subsidie om gebruik van te maken.

Het bericht Geen wildloop op subsidie aanvraag EV verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl